FIVE-ONE
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
fiveone_select
テキスタイルメーカーのオフィスの設計。既存オフィスが手狭になったことから移転することとなり、テナントビルの1フロアをオフィスとショールームへと改修した。FIVE-ONEはアパレルを中心に生地のデザイン・製造・卸を行うテキスタイルメーカーで、顧客はビッグメゾンから気鋭の若手のデザイナーまで様々。伝統工芸から最新のテクノロジーまで様々な技術を応用したテキスタイルの表現を探求している。目指す表現を生み出すための素材や加工技術、機能面も含めた深い専門的な知識と、細かい部分へのこだわりが伝わってくる生地は様々な表情があり、見ているだけでもわくわくした。 この計画では移転する前の、ものに囲まれ雑然とした状態を整理し、働きやすい環境へと変えることが求められた。
長方形のフロアの中心にL字の壁をたて、1つのフロアをショールーム、オフィスエリア、サンプルアーカイブスペースの3つのスペースにわけた。
サンプルアーカイブはスタッフと客それぞれが容易にアクセスできるよう、オフィスエリアとショールームをつなぐ通路としても機能する設えとし、それぞれのスペースは独立しながらもつながり、回遊できる構成としている。フロアの奥をオフィスエリアとして、手前の来客用のスペースとの動線を明解にわける配置により、機能的でありつつ、一定の距離感が保たれ、それぞれが居心地のよい空間となっている。
ショールームはプレゼンや商談を行う場であり、長時間の滞在、大人数の来客にも対応できるフレキシブルな空間とし、また、生地の検討や検証を行うために、色や表情、パターンがきちんとみえる自然光が入る明るく整理されたスペースとした。
機能を満たしつつ、ファイブワンがつくる多様な生地のようにわくわくするような空間が表現できればと思いデザインを進めた。
既存の仕上げを全て取り除きあらわしになったコンクリートの無骨で無機質な佇まいと半透明で柔らかなカーテンや木の有機的な表情、マットな質感の真っ白の壁と鮮やかで艶のある色とりどりな什器。それぞれの素材と質感のコントラストをコントロールし、バランスよく配置することで、それぞれが主役となって引き立ちつつ、渾然一体となり、楽しげで軽やかな空気をつくりだしている。

The project was to design an office for a textile manufacturer. The client’s existing office had become too small, so they were relocating to one floor of a multi-tenant building, which we would renovate and turn into an office and showroom. Focused on apparel, FIVE-ONE is a textile manufacturer that designs, manufactures, and wholesales fabrics. The company’s clients range from big fashion houses to up-and-coming young designers. Applying various techniques from traditional craftsmanship to the latest technology, they are exploring expression through textiles. FIVE-ONE possesses highly specialized knowledge related to functional aspects, processing technology, and the materials needed to create the looks desired. The fabric it manufactures conveys the company’s attention to detail and produces a range of expressions. Just looking at it brings out a sense of excitement and delight. Before relocating, FIVE-ONE’s office was in a disorderly and cluttered state. The project plan required us to bring organization to their workspace and create a work-friendly environment.
An L-shaped wall was installed in the center of the property’s rectangular floor, thus dividing the room into three separate spaces: a showroom, office, and sample archive area.
So that the sample archive could be easily accessed by employees and customers alike, it was also designed to serve as a passageway connecting the office area and showroom. Thus, while maintaining independence, each space is also connected, making for ease of movement throughout. The office area is located at the back of the floor while the space for visitors is at the fore. This arrangement clearly separates the line of flow, and, while maintaining functionality, allows each area a certain sense of distance while also creating a snug, cozy feel for each.
Presentations and business discussions take place in the showroom; thus, it was developed as a flexible space capable of accommodating large numbers of guests for long periods. Additionally, so that fabric could be examined and inspected, we ensured that the showroom was well organized and bright with natural light so that colors, looks, and patterns could be properly seen.
While ensuring all functions were fully satisfied, we moved forward with a design that we hoped would inspire a sense of excitement, just like that generated by the fabrics created by FIVE-ONE.
All the existing finishing was stripped from the interior of the space to expose the rustic, inorganic face of the concrete. This was then offset with the natural and organic look of wood and soft, translucent curtains for the windows. The walls were painted pure white with a matte texture, and bright, glossy furniture in various colors was arranged to finish the space. By controlling the contrasting materials and textures and laying them out in a well-balanced manner, each could play a prominent role while forming a complete whole, allowing us to create a pleasant and light-hearted space.


DATA
title:FIVE-ONE
location:Nakameguro,Tokyo,Japan
usage:Office / Showroom
floor area :134㎡
completion :2018.10
photo:Masanori Kaneshita