株式会社東北新社 Production2
tfc_production2_1
tfc_production2_2
tfc_production2_3
tfc_production2_4
tfc_production2_5
tfc_production2_6
tfc_production2_7
tfc_production2_8
zinc-furniture_1
zinc-furniture_2
zinc-furniture_3
zinc-furniture_4
tfc_production2_9
tfc_production2_10
tfc_production2_11
tfc_production2_12
tfc_production2_13
tfc_production2_14
tfc_production2_15
tfc_production2_16
tfc_production2_17
photo:Takumi Ota
1977年竣工のオフィステナントビルの2フロアを、CM制作会社のオフィスへと改修した計画。

日本の古いテナントビルは階高をおさえられた設計が多く、天井が低い、かつOAフロアというのが一般的。
本プロジェクトでは、既存の設えを全て取り除き、躯体を最大限まで生かしつつ、配線や細部まで
丁寧に計画し無駄を省くことで、日本の古いビル特有の狭苦しい空間を開放的にした。

フロアを1つの”街区”のようなものと捉え、会議室やラウンジをつなぐ”道(廊下)”も1つの風景となるよう全体を計画した。


The plan was to renovate 2 floors of an office tennant building completed in 1977, to be the offices of a CM video production company.
Many of Japan's older tennant buildings were designed with height limitations, so ceilings are low, and it was also common to have raised floors to accomodate networking equipment.

For this project, we removed all of the existing installations and, making full use of the framework, we carefully planned the wiring and details to eliminate waste,
making a cramped space typical of old Japanese buildings more open.
We treated a floor as one city block in our plan, with a road (corridor) connecting the conference room and lounge as another landscape.

We used a two-way window, which was an existing feature of the building, to make a bright and spacious conference room.
A sound absorbing aggregate was sprayed onto the frame in consideration of the sound environment while maintaining an open ceiling height.

With the building standing at the corner of an intersection, visibility is high, so we designed the lighting so that the atmoshpere of the office is transmitted to the outside.


DATA
title:TOHOKUSHINSHA FILM CORPORATION PRODUCTION2
location:Toranomon,Tokyo,Japan
usage:Office
floor area :700㎡
completion :2016.10
photo:Takumi Ota